Tu stii sa iti negociezi salariul?

Marea majoritate dintre noi, atunci cand ne cautam un loc de munca, suntem axati doar pe gasirea jobului potrivit. O parte semnificativa sunt preocupati de pregatrea corespunzatoare pentru interviu, iar un procentaj foarte mic dintre noi sunt atenti la cum se negociaza salariul.

Dupa ce ai trecut cu brio de primul interviu trebuie sa fii pregatit pentru a face fata oricarei intrebari, cum ar fi: care sunt asteptarile tale salariale? Sunt cazuri in care aceasta intrebare poate aparea si la sfarsitul primului interviu.

Cum sa te pregatesti pentru o negociere?

Inainte de a evalua orice oferta de munca fa tot ce iti sta in putinta pentru a afla:

Despre sectorul de activitate: este o companie care face parte dintr-un sector in expansiune, recesiune sau stagnare?
Care este cifra de afaceri a companiei, dar sistemul de retributie?
Cerceteaza piata, aduna informatii cu privire la alte oferte de munca din sectorul tau de activitate.
Care este cererea-oferta companiilor care cauta oameni cu profilul tau de activitate. Daca este un profil mult mai cautat, ai din start mai multe sanse de a negocia pachetul salarial in favoarea ta.

Un alt aspect important care te poate ajuta este sa-ti cunosti limitele. E esential sa stii care este valoarea ta, ce garantii poti oferi dincolo de pregatire si experienta: abilitati de comunicare, capacitatea de a invata lucruri noi, initiativa, etc. Cu toate acestea, atunci cand negociezi cu garantii trebuie sa dedici mai mult timp pentru a planifica strategia de negociere. Propunerile tale ar trebui sa fie realiste si credibile. A fi realist implica a lua in considerare nu numai dorintele tale ci si circumstantele, mediul, dorintele angajatorului si sa gasesti un echilibru financiar care sa multumeasca ambele parti.

Uneori, cealalta parte tinde sa cauzeze diferite emotii pentru profita la negocieri, asa ca ramai vigilent. Numara pana la 10 inainte de a da un raspuns si mentineti controlul. Nu da adversarului optunea sa te deruteze emotional.

Trebuie sa iti fie destul de clar ca salariul nu ar trebui sa fie singurul subiect de discutie. Daca angajatorul observa ca pentru tine sunt mai importanti banii decat contributia ta in cadrul firmei, este posibil sa te elimine din start. Trebuie sa afli informatii cu privire la alte aspecte, cum ar fi programul, responsabilitatile, beneficii sau oportunitati de promovare, zilele de concediu, plata orelor suplimentare. De asemenea este bine sa stii ce se asteapta de la tine, care sunt indicatorii de performanta urmariti pe parcursul jobului. Daca este posibil, afla toate aceste aspecte inainte de a ajunge la problema salariului. Poate vei afla ca programul nu este negociabil, dar, in schimb, ai zile suplimentare de concediu. Toate aceste aspecte te vor ajuta mai tarziu sa iei o decizie finala.

Daca situatia te „forteaza” sa spui o cifra, nu da o suma fixa. In acest caz cel mai bine este sa oferi un interval (dar nu prea mare) in care ai vrea sa se incadreze salariul tau. Fii deschis la negocieri si asteapta ca angajatorul sa faca prima propunere salariala.

Fii flexibil, chiar daca nu ai castigat foarte multe in urma negocierilor. Dupa o perioada in care iti demonstrezi capacitatiile si abilitatiile, situatia se poate schimba in favoarea ta.

Fii sociabil, da mai departe!

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Generare trafic

GenerareTrafic.ro - Trafic marit 100% si GRATUIT

LinkWeb

 Director Web Romania - LinkWeb.ro - Adauga si site-ul tau

Ziarul toate blogurile

Ziarul

%d blogeri au apreciat asta: